Våra designers

Astrid Sampe

Astrid Sampe (1909-2002) föddes i Stockholm men hade sina rötter i Sjuhäradsbygden i västra Sverige. Hon utbildades vid Konstfackskolan för konst, hantverk och design (Konstfack) i Stockholm och senare vid Royal College of Art i London. 1937 började hon arbeta som designer på Nordiska Kompaniet, och ett år senare blev hon chef för det nyskapade NK Textile Studio (Textilkammaren). Astrids och Almedahls gemensamma historia går tillbaka till 1950-talet. På H55, utställningen i Helsingborg 1955, introducerades Linnelinjen, en revolution av det svenska linneskåpet, initierat och skapat av Astrid Sampe och med nya storlekar, mönster och färger på textilier, som servetter och kökshanddukar.

På 1950-talet var tryckta handdukar en nyhet och de blev mycket populära i Sverige. Astrid Sampes "Persons kryddskåp", tillägnad keramikern Signe Persson Melin, som i början av femtiotalet gjorde en serie keramiska kryddburkar med korkhuvuden, är ett av de mönster som väckte stor uppmärksamhet och som än idag är ett av våra mest omtyckta mönster. 

 

Josef Frank

Josef Frank (1885 - 1967) var en österrikisk-svensk arkitekt och designer, och en av de främsta företrädarna för modernismen i Österrike. Josef Frank skapade bla Bows-mönstret under perioden 1920-1930 som en del av en större samling mönster som blandar geometriska former med element från naturen. Han har även designat Stream som är ett av Almedahls aktuella mönster. 

 

Marianne Nilsson

Marianne Nilsson var en av de begåvade medarbetarna som arbetade för Astrid Sampe på NK Textilkammare. Marianne kom från Konstfackskolan och var en av Astrids närmaste medarbetare. Tillsammans med Astrid deltog hon i den berömda H55-mässan i Helsingborg 1955. Där visades Linnelinjen och några av hennes mest kända mönster; Sill och Bagare Bergström, som fortfarande är mycket populära. 

 

Marianne Westman

Marianne var en av Sveriges ledande designers. Under 1950-talet designade hon bland annat mönstret Picknick. Almedahls inledde ett samarbete med Marianne sommaren 2009. Det första steget var att återskapa Picknick på moderna produkter. Picknick följdes av Pomona, Frisco och Belle Amie. När tidningen Scandinavian Retro (maj 2016) frågade henne vad hon tyckte om allt hon hade åstadkommit svarade hon ”Jag är inte säker på hur jag ska svara det men jag har alltid haft väldigt roligt”! Förutom ovan nämnda mönster har Marianne designat Mambo, Körsbärsträdgården, Pickepin och en rad härliga kökshanddukar för Almedahls. 

 

Inga-Lill Westman

Inga-Lill startade sin egnen vävateljé 1952. Hon hade då utbildit sig genom keramisk praktik 1949 och vävutbildning på Norrbackainstitutets yrkesskola i Stockholm. Under åren 1952–1957 var hon verksam i familjeföretaget Westmans Textilateljé. Hon har sedan dess bedrivit egen verksamhet, bland annat med handtryck, collage, mode, applikation, monotyper och soft art. Inga-Lill har bla designat Snapp och Pricktyg (1958-59) för Almedahls. 

Inga-Lill har haft många egna utställningar och varit medverkat i samlingsutställningar genom åren. Allt ifrån lokala utställningar i Dalarna på Nordiska museet och Liljevalchs i Stockholm till Lord and Taylor i New York. 

 

Olle Eksell

Olle Eksell (1918-2007) bestämde sig redan som 14-åring att bli reklamtecknare och så blev det, under krigsåren utbildade han sig som tecknare och grafisk formgivare. Olles mest kända motiv är nog Mazettis berömda ögon (ögonkakao). Olle gjorde många illustrationer för tidsskrifter och det går nog inte en dag utan att vi till vardags ser företagslogos som Olle Eksell har gjort. Olle hade en förkärlek till att teckna pennor och fåglar som illustrerade figurer på ett fantastiskt underfundigt och lekfullt sätt. Olle har designat detaljrika Italiensk blomsterhylla, Happy Bird day, Fåglarna berättar och Strömming. 

 

Aune Laukkanen

Aune Laukkanen (1921-1990), född i Finland den 11 November 1921, där hon arbetade med att måla servisdekorer åt Arabia. Hon flyttade sedan som 20-åring till Sverige för att arbeta på Rörstrand som dekoratör och keramiker. Hon var medarbetare till Carl Harry Ståhlhane under 1940-60-talet. Hon har arbetat som textildesigner för Almedahls och är mest känd för illustrationerna ”Sommarmiddag” och ”Skördefest”. Hennes signatur var AL eller A Laukkanen. 

 

Brit Bredström

Brit Bredström (1919-1973) växte upp i textilstaden Borås där hon under 1930-talet mot sin fars vilja, men med sin mors hjälp studerade på Textilinstitutet. Hon bosatte sig i Göteborg efter studierna och designade mönster för de största textilfabrikerna i Sverige så som Almedahls. Några av hennes kända mönster är bland annat ”ABC-duken”, ”Feskeläget”, ”Kulturväxter” och ”Folkhemmet”. Hennes mönster var allt från djärva och nyskapande till traditionella julmotiv med tomtenissar, granar och lucior. Hon gjorde också mönster för mattor och gardiner som såldes i Danmark, Tyskland och Österrike. Hon slutade att designa mönster under 1960-talet och höll istället kurser i ibland annat vävning. Hennes signatur var nästan alltid Brit B eller BRIT B-M.

 

David Van Berckel

David Van Berckel har svenska rötter och växte upp i Vancouver, Canada, där han fortfarande bor. Han reste runt jorden på 1970-talet och spenderade bland annat 2 år i Borneo.  Han var inte intresserad av att ha ett vanligt kontorsjobb utan öppnade istället en liten ramverkstad och studerade "Printed Textiles" på "Middlesec University". Numera driver han det framgångsrika företaget ”Opus Art Supplies”. Det är David Van Berckel som har designat det populära mönstret ”I Svampskogen” och och vackra "Duett" för Almedahls. De senaste 25 åren (fram tills för ett par år sedan sedan då studion lades ned) har han arbetat för kollektiv som heter "First X1 Studio" tillsammans med Jenny Frean där mönsterdesigner, vävspecialister och broderingsspecialister arbetade tillsammans. Det var genom First Eleven som Almedahls först fick se mönstret "I Svampskogen" och då valde att producera det. Något som David Van Berckel uppskattar med Almedahls är att det är ovanligt att företagen väljer att uppmärksamma designerns namn på själva verket, det är enligt honom den enda gången under alla hans år som designer som det har hänt, och då har han sålt många prints till många företag. Han är fortfarande väldigt nöjd med sin design "I Svampskogen och han uppskattar att Almedahls lyfter fram sina designers.

 

Gunilla Gunnarsson

Gunilla är utbildad vid Stenebyskolan i handvävning och silversmide samt på Textilinstitutet i Borås. Hon har genom åren vart en otroligt produktiv formgivare för flera olika textilföretag både i Sverige och utomlands. För Almedahls har hon bland annat designat de populära mönstren ”Domherrar” och ”Prästliden” . Sin inspiration hämtar hon från naturen, sina ”gamla gömmor” och loppisar.

 

Louise Carling

Louise Carling är uppvuxen i Norrtälje och studerade på Konstfack. Efter två år på textillinjen (1957) sommarjobbade hon på NK och blev tillfrågad av Astrid Sampe att ta ett sabbatsår och där de tillsammans drog revolutionerade ”Det svenska linneskåpet” på NKs textilkammare där textilierna gick från att vara rågmjölsfärgade till att vara tryckta i färgglada mönster. Hon började jobba för de största fabrikerna så som Almedahls, Kasthall, Svängsta Mattor och Duni. Hon har för Almedals bland annat designat de populära mönstren ”Kafferepet”, ”Skafferiet” och ”Smörgåsbordet”.

 

Märta-Lena Bjerhagen

Märta-Lena Bjerhagen (1937 – 2004) föddes i Värnamo, Småland. Hon flyttade som 7-åring tillsammans med sin familj till Zanaga missionsstation i Kongo där föräldrarna verkade som missionärer under hela hennes uppväxt.  I början av 1960-talet studerade hon till textildesigner vid textilprogrammet på Konstfack, och efter avlagd examen startade Märta-Lena och Toni Hermansson Stockholmsbaserade designföretaget Talento tillsammans. I början designade de skor och handskar som fick uppmärksamhet i olika modetidningar, men återvände sedan till sin textila bana och designade mönster för Almedahls, Mölnlycke wäveri, Borås väveri mfl. Märta-Lena design är ofta generös, med blommor och starka färger.

 

Victoria Möllgård

Victoria Möllgård är född i England men flyttade redan som barn tillsammans med sin familj till Lagan i Småland. Hon bor och arbetar i Göteborg sedan 2013.
Victoria utbildade sig till textilformgivare i England, Winchester School of Art och blev klar år 2000. Hon jobbade under några år för en agent i London innan hon valde att starta eget och etablera sig i Sverige som frilansande textilformgivare.
Victoria har samarbetat med Almedahls, Kinnasand, Kinnamark, Serholts, Hemtex mfl. För Almedahls har hon bl a designat mönstret "Apple".
Idag är Victoria konstnär och har bytt mönsterskapandet mot ett friare måleri. Men det är fortfarande glädjen över att kombinera färger och former som är grunden för hennes skapande nu som då. Klicka in på länken för att se Victorias konst idag: Vicki Möllgård Art

 

Inger Åberg

Textilkonstnärinnan Inger Åberg (1923-2002) föddes i Göteborg 1923. Sin bana inom textilkonstverk, startade hon som 17-åring på företaget NIAB, (Nordiska Industri AB) det var krigsår, man sysslade mest med underlag för korsstygnsbroderi. Under en period av ca fyra år, studerade Inger på Göteborgs Konstindustriskola, kvällskurser inom tillämpliga områden för kommande verksamhet. 1945 fick hon ett nytt arbete som mönstertecknare. Almedahls utlyste en tävling, om mönster till vävda linnedukar. Den tävlingen vann Inger. Det blev inledningen till det mångåriga samarbetet med Almedahls. Samarbetet fortsatte, och förutom många dukmönster, kom idén om tygalmanackorna. Varje år sedan dess kommer en nya almanackor, och alltid någon designad av Inger Åberg.

Inger Åberg fortsatte ända in i sin ålders höst med att producera textilmönster. Intresset för landskap, blommor, folkdräkter, djur och natur, resulterade i olika mönster. Hennes research inför varje projekt var noggrann, minns hennes folkdräkter, fåglar och till och med gamla svenska båttyper. Hon var en allkonstnär inom svensk textiltrycksverksamhet.

 

Ulla Birgitta Eson Bodin

Ulla Eson Bodin (1935-2009), textilkonstnär och designer, föddes i Göteborg, men växte upp i Borås där fadern var stadsarkitekt.
Ulla studerade, under tidigt 1950-tal, mönsterdesign vid Textilinstitutet i Borås (nuvarande Textilhögskolan), och 1955–1958 studerade hon vid Slöjdföreningens skola i Göteborg (nuvarande HDK-Valand Högskolan för konst och design).  
Som textilkonstnär och formgivare var Ulla Eson Bodin knuten till bland annat Bohus Stickning, Vadstena-Akademien och Almedahls. Vid Almedahls var hon från tidigt 1970-tal och 25 år framåt bland annat verksam som huvuddesigner av mönster för inredningstextil. Hennes färgglada och myllrande mönster från 1970-talet med ett lekfullt och tidlöst uttryck får anses vara det största avtrycket av Ulla Eson Bodins verksamhet som textilkonstnär.  

I ett projekt tillsammans med Folke Sandvik utvecklade Ulla Eson Bodin vid högskolan under tidigt 2000-tal den textila ljudabsorbenten Cullus. Det är ett stickat, äggkartongsliknande material som ursprungligen var tänkt att ge nya användningsområden inom scenkonsten. Materialet, som är stickat och därmed följsamt och flexibelt, visade sig också vara lämpligt för att förbättra ljudmiljön i offentliga rum och har producerats för användning som ljudabsorbent i skolor och förskolor.

Ulla Eson Bodin hade många samarbeten över ämnes- och materialgränserna. Hon var en gränsöverskridande konstnär som gjorde avtryck i allt från design av inredningsmönster via futuristiska scenkostymer, till utveckling av textila ljudabsorbenter för offentlig miljö.

 

Toni Hermansson

Toni Hermansson (1937-2013) var en svensk textilkonstnär och formgivare.
Hon växte upp utanför Stockholm, och inledde sina konst och textilstudier i slutet av 1950-talet vid textilprogrammet på Konstfack. Under studietiden lärde hon känna och blev god vän med Märta-Lena Bjerhagen som också studerade till textildesigner. Efter avlagd examen startade de två designföretaget Talento i Stockholm. Senare kom de även att designa mönster för bland annat Mölnlycke wäveri, Gamlestaden of Sweden, Borås väveri och Almedahls. Toni formgav även tapetmönster för Duro.

Hon var under några år i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet mycket produktiv och skapade som fast knuten till Almedahls många mönster. Toni var även skicklig som tecknare och utförde en mängd teckningar, ofta med djur, som var hennes stora intresse, men även blommor och geometriska figurer förekom. Under mitten 1970-talet lämnade hon konsten och köpte en gård utanför Kungsör där hon sysselsatte sig med hästar. Källa: boken ” Retrotyger vi minns” av Sara Axtelius

 

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen